Regionskoder Nintendo 8 bits spel


Regionskoder

Regionsspärr

På en PAL-B-konsol (Svensk eller Europeisk) fungerar bara spel med passande regionsmärkning. PAL-A-spel och NTSC kommer inte gå att spela på en PAL-B Konsol även om spelkassetten är identisk till form och funktion.

PAL-B : Europeiskt system med ett eget lockout-chip som då avviker från PAL-A ovan och är den modell som sålts i Skandinavien samt övriga Europeiska länder undantaget dom som då hade PAL-A. Värt att notera dock med PAL-B spel är att det förekommer utgåvor med avvikande språk från engelska på dom och vi skriver alltid med vad för språk som förekommer i spelet om det är annan märkning än SCN på spelen som då är utgåvorna som släpptes i Sverige/Skandinavien.

PAL-A : - England, Italien och Australien. System med ett eget lockout-chip som avviker från våra enheter här i bland annat Skandinavien med flera. Spelen är märkta med ett "A" i hörnet på boxen samt på bak på kassetterna står det "EAI" vilket står för "England, Australia and Italy".

NTSC - USA : Amerikanska utgåvor som då inte heller fungerar utan modifiering på andra enheter än just amerikanska. Spelen är märkta med "REV-A" på baksidan och har US på framsidan. Förutom att dessa inte fungerar på en omodifierad svensk enhet så går de dessutom i en annan hastighet. Får man ett amerikanskt spel att fungera på en Svensk enhet ex vis genom "regionsfrihet" så kommer det alltid att gå ca 15% snabbare än motsvarande spel i Pal-B version. Detta på grund av att NTSC (videostandard) uppdaterar bilden oftare än PAL (B). I gengäld har PAL-B högre upplösning och en mer detaljerad bild. Värt att tänka på är att även musik och ljudeffekter spelas snabbare, så det låter lite kalle-anka om musiken i dessa fall. 

PAL-B

PAL-B: De flesta av dessa spel har ett B på framsidan av spelkartongen, samt i nedre hörnet på ettiketten på framsidan av spelet. Landskoderna på fram och baksidan av spelkassetten varierar mycket. Detta är några exempel på landskoder på framsidan av PAL-B Nintendo 8 bit NES spelkassetter:

 • EEC = EEC-koden är mångtydig och kan innefatta många land och har sålts över stora delar av Europa. Ofta på framsidan av kassetten, med en ytterligare specifik landskod på baksidan av spelet.
 • ESP = Spanien. Kartonger med spansk eller engelskt språk. Instruktionsböcker med spansk, spansk&tysk, eller engelsk text.
 • FRA = Frankrike/Belgien/Holland. Kartonger med fransk och engelsk text. Instruktionsböcker med fransk, engelsk och flamländsk text. Eller både kartong och manual med engelsk text.
 • FRA/FRA = Frankrike, Belgien. Spel med fransk text.
 • FRG = Österrike, Schweiz, Tyskland, Spanien. Kartonger med engelsk text. Instruktionsbok med tysk och / eller spansk text.
 • GPS = Game Pak Software. Spanien och portugal
 • HOL = Holland. Kartong och manual med nederländsk text
 • NOE = Nintendo of Europe, Tyskland. Kartong och manual med tysk text.
 • NOE/FRG = Tyska spel med tysk text. Kartonger och manualer med tysk text.
 • SCN = Skandinaviske spel. Kartong och manual med engelsk text
 • SWE/SWE = Spel med svensk text Kartong och manual med engelsk text
Koder man hittar på baksidan av PAL-B-spel och på manualer:
 • FAH = Frankrike, Holland och Belgien. Manual på franska och holländska.
 • HOL = Nederländerna, Belgien. Manual med holländsk och fransk text.